Terug naar overzicht

Altena Business: Wat is een responsive website?

30 dec 2014

AltenaBusiness

Responsive design is een term die je al snel tegen komt wanneer je je gaat verdiepen in een nieuwe website. Maar wat is dit nu eigenlijk en waarom is dit nu zo’n verschil met “gewoon” design?

Voorheen was het gangbaar om een website te ontwikkelen die op een vaste breedte te zien was. Je koos dan de meest voorkomende schermgrootte en ging daarvan uit. Met de komst van allerlei soorten (breed-)beeldschermen, tablets en smartphones zien we nu dat niet één specifieke schermgrootte er met kop en schouders bovenuit steekt. De ene bezoeker ziet daardoor te weinig website en de ander zoveel dat het niet meer past en daarom moet scrollen.

Responsive design

Responsive design is de term die gebruikt wordt voor een website die zich aanpast naar de beschikbare breedte van je scherm. Je kan daardoor een andere indeling krijgen op je smartphone dan op je tablet of computer. Wanneer er bijvoorbeeld geen ruimte is om 4 kolommen naast elkaar te tonen worden er 2 rijen met ieder 2 kolommen getoond. Ook teksten kunnen in een aangepaste lettergrootte getoond worden. Elementen kun je verbergen of juist tonen op een bepaalde breedte. Het doel is om de gebruiksvriendelijkheid te vergroten voor de verschillende manieren waarop je een website kunt bekijken.

Hoe werkt responsive design?

Bij het ontwikkelen van software is het gangbaar om met gestandaardiseerde modules (frameworks) te werken om zo over specifieke functionaliteit te beschikken. Voor responsive design werken wij met het Bootstrap framework wat is gemaakt door ontwikkelaars van Twitter. Er wordt gewerkt met 4 formaten: mobile, tablet en 2 voor de desktop computer.

Bij een nieuwe website beginnen we met het maken van een goed interactie model om de plaatsing van verschillende elementen op een pagina te bepalen. Dit voor de verschillende formaten. Daarna worden deze in vormgeving uitgewerkt om vervolgens technisch ontwikkeld te worden. Omdat Bootstrap onafhankelijk is van een bepaald CMS (websitebeheersysteem) is het al snel een bruikbare oplossing voor veel verschillende websites.

Voor- en nadelen

Voordelen

Een website die gebruiksvriendelijk werkt voor iedereen. Niet meer zoomen om informatie te kunnen lezen of op te kleine linkjes moeten klikken. Altijd een prettig leesbare website met een makkelijke navigatie.

Nadelen

Er is meer tijd nodig om een responsive website te ontwikkelen. Zowel voor het grafisch ontwerp als de technische ontwikkeling. Ook de laadtijd van de website kan toenemen.

Jostein Kiezebrink

Jostein is oprichter en mede-eigenaar van internetbureau Buro26 uit Almkerk
E-mail jostein@buro26.nl Telefoon 0183 40 12 49 Website www.buro26.nl