Terug naar overzicht

Design trends 2016 op een rij

14 jan 2016

Usability

2016 is het jaar van de gebruiker oftwel gebruikersvriendelijkheid. Het is geweldig als je een website hebt met een mooi ontwerp, maar als die niet gebruiksvriendelijk is zal niemand er graag naar toe gaan. Gebruiksvriendelijkheid staat op 1.

Responsive design

Responsive design is al langer de standaard voor het bouwen van websites, maar in 2016 kan je zeker niet achter blijven. Jouw website moet op iedere apparaat goed zichtbaar en bruikbaar zijn. Daarnaast vindt Google het ook belangrijk en geeft je hier een betere score voor bij het indexeren.

App geïnspireerd ontwerpen

We gebruiken steeds meer apps in ons dagelijks leven. De apps zijn gebruiksvriendelijk en hebben herkenbare elementen. Daarnaast is het oppervlak klein en dus word er praktisch en gebruiksvriendelijk ontworpen. We kunnen hiervan leren bij het ontwerpen van websites. Verwijder alle onnodige informatie en laat de gebruiker snel en gemakkelijk door de website gaan.

Slimme navigatie

Er vanuit gaande dat je als gebruiker weet dat iedere website een menu heeft gaan we massaal menu's verbergen. Je weet namelijk dat er één is dus ga je op zoek. Het inmiddels bekende hamburger menu zien we steeds vaker terug.  Deze stelling onderschrijven we deels. We zien het steeds vaker gebeuren maar vragen ons af of het op dit moment al bekend genoeg is.

Cards design en modular text

Lange saaie teksten zijn uit. We willen korte teksten die te lezen zijn als een tijdschrift waarin je van het ene naar het andere blok leest. Geïnspireerd door Pinterest met het zogenaamde 'card design' word het scrollen door een website leuk. We springen van blok naar blok en de content veranderd mee.

Material design

Een beginnetje ontstond al in het afgelopen jaar, in 2016 zal material design overal zichtbaar worden. Material design, ontwikkeld door Google, wordt simpel uitgelegd als papier wat op je bureau ligt en daardoor een natuurlijke schaduw heeft. Digitaal is dit ook toe te passen. Verschillende vlakken die over elkaar heen liggen. Dit is al veel te zien bij mobiele apps, maar wordt ook steeds meer toegepast in webdesign.

Visual storytelling

Om je verhaal kracht te geven moet je meer visueel gaan werken. Minder tekst en meer grafisch ontwerp.

Infographics

Je verhaal onderbouwen met solide data werkt goed. We houden van mooi opgemaakte informatie. De infographic biedt uitkomst. Een opsomming en een paar icoontjes alleen is niet genoeg, laat je infographic maken door een ontwerper.

Hippe lettertypes

Geen saaie veelgebruikte websafe fonts zoals verdana, maar diverse en unieke lettertypes. Dankzij Google Fonts hebben we een grote database aan lettertypes beschikbaar die online te gebruiken zijn.

Modern retro en rijke kleuren

Retro elementen zijn in. Pixel art van een oude video game etc. Alles van de jaren 70 tot 90 is goed en mag. Als het op kleuren aankomt valt de keuze op kleurstijlen van de jaren 80. Rijke heldere kleuren. Ook hier geldt dat het niet saai mag zijn. We gaan een kleurrijk 2016 in.

Het grid en geometrische vormen

Cirkels, kubussen en driehoeken. Zolang het maar geometrisch toegepast is. Een grid layout is leidend voor het design.

Geen stockfoto's

Het ligt nog een beetje aan de toepassing, maar het vrouwtje met de headset kan de prullenbak in. Probeer eens iets anders zoals een eigen fotografie of handgetekende illustraties.

Video's en GIF's

Een video bij het openen van je website is een prima idee. Korte filmpjes zullen op steeds meer plekken afbeeldingen vervangen.

Bron: https://medium.com/visual-stories/16-web-graphic-design-trends-to-watch-in-2016-bd0b30c9e475#.ijsia9ifi