Terug naar overzicht

Inspirerend bezoek aan Congres SharePoint 2013

09 okt 2012

Congres SharePoint SfeerimpressieCongres SharePoint werd dit jaar voor het eerst gehouden. Bedoelt om iedereen die beslist over en betrokken is bij het toepassen en het beheer van SharePoint, te laten delen in kennis en ervaring. En het was een succes!

Buro26 maakt vormgeving voor SharePoint projecten, daarom was het voor ons heel interessant om naar het Congres te gaan.

Ervaring met SharePoint 2010 als website

Op het Congres presenteerde Ruud Evers, werkzaam bij Coöperatie VGZ, de stelling: "SharePoint? Dat is geen CMS..." Hij liet zien hoe VGZ succesvol gebruik maakt van SharePoint en de grenzen daarin heeft opgezocht.

Buro26 heeft al sinds SharePoint 2003 ervaring opgedaan met grafisch vormgeving voor SharePoint. De versie die op dit moment veel gebruikt wordt is SharePoint 2010. Dan is het leuk om van een ander bedrijf te horen hoe zij het pakket inzetten en wat ze daarbij zoal zijn tegenkomen.

Ruud sloot af met de vraag "Is SharePoint een CMS?" En het antwoord daarop was: "Jazeker! Maar..." Een begrijpelijk antwoord. Een antwoord wat eigenlijk bij alle populaire CMS'en, gegeven kan worden. In SharePoint 2010 heeft Content Management al een belangrijke rol gekregen, het is prima te gebruiken voor het vullen van een intranet / website. "Maar.." Het is daarvoor niet zomaar te gebruiken. Het moet namelijk wel goed ingericht zijn en de mensen die vullen moeten de juiste instructie ontvangen. Alles is mogelijk, het vereist alleen wel de juiste aandacht.

SharePoint 2013 komt er aan!

Dat is al een tijdje bekend en je kunt al kennismaken met deze nieuwste versie. Robert van Son, werkzaam bij Wortell, gaf met zijn presentatie: "Sneak preview: SharePoint 2013 en web content management" een kijkje in de keuken van wat deze nieuwe versie te bieden heeft.

Dan zie je dat Microsoft zeker niet stil gezeten heeft! Ook hebben ze met de nieuwe en verbeterde functionaliteiten de ontwikkelingen op het internet nauwlettend in de gaten gehouden. SharePoint 2013 heeft op gebied van SEO, Webdesign, Content Management en Site structuur sterke verbeteringen gemaakt. De functionaliteiten die het platform nu in de basis heeft maken het meteen tot een krachtige speler op het huidige internet.

Dat is goed nieuws! Wij willen websites ontwikkelen die werken. Er goed uit zien, gebruiksvriendelijk zijn en technisch goed in elkaar steken. Dit laatste is met SharePoint 2013 meteen sterk verbeterd naar de eisen van deze tijd. Wij zijn enthousiast over de nieuwe mogelijkheden. De vraag kan ik een grafische huisstijl doorvoeren in SharePoint? is daarmee niet meer gebonden aan de eisen van het systeem!

Conclusie

Het Congres SharePoint heeft mij ontzettend enthousiast gemaakt. Ik ging naar Utrecht met als doel om ervaringen uit te wisselen en nieuwe kennis op te doen en dit is zeker gelukt. Ik heb een aantal interessante presentaties bijgewoond en leuke gesprekken gehad. SharePoint blijft in ontwikkeling en wij gaan daar graag in mee. Door zo'n dag vol presentaties en boeiende gesprekken blijf je op de hoogte van de vragen uit de praktijk en de oplossingen die daarvoor mogelijk zijn. Hierdoor kunnen wij verder bouwen aan mooie projecten!

Door Vincent Verhoeven