Terug naar overzicht

IPv6: Wat, waarom en hoe?

16 feb 2022

Wat is het?

Om communicatie en gegevensverzending via internet mogelijk te maken, moeten verzender en ontvanger herkend worden. Daarom krijgt ieder apparaat dat met het internet verbonden is een unieke code mee, het zogenaamde IP adres. Om ervoor te zorgen dat wereldwijd dezelfde taal gesproken wordt, is het Internet Protocol versie 4 afgesproken. Hierin werd in 1981 vastgelegd dat elk IP adres 32bits lang moest zijn en waren er 4,2 miljard unieke IP-adressen mogelijk. En tja, ruim 4 miljard unieke adressen leek in die tijd méér dan voldoende!

Maar anno 2022 is het aantal apparaten met een internetverbinding enorm gestegen. Computers, laptops, tablets en mobiele telefoons, maar denk ook eens aan camera's, ijskasten, tv's, slimme meters en assistenten zoals Google Home. Ook al déze apparaten hebben een IP-adres nodig. En de 4,2 miljard IP adressen zijn zo goed als op. Een groot probleem, want nieuwe apparaten zonder IP adres kunnen geen verbinding maken met internet.

Waarom is het er?

Omdat de internetadressen opraken. En daarom wordt er al geruime tijd gewerkt aan de opvolger IPv6. Het grootste verschil met IPv4 is dat de IP adressen bestaan uit 128 bits, i.p.v. 32 bits. In gewone mensentaal: Een enórme hoeveelheid extra unieke IP adressen: 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 om precies te zijn :-)

Daarnaast zijn er nog een aantal gebieden waarop IPv6 verschilt van IPv4. Zonder al te technisch te worden, lichten we de belangrijkste effecten en gevolgen van de overstap naar de nieuwe versie hieronder toe.

Moet ik IPv6 gaan gebruiken?

Heel kort door de bocht: Ja. Het is een kwestie van tijd dat IPv6 de norm wordt, want de IPv4 adressen zijn echt op.

Wat moet hiervoor gebeuren?

Voor de hosting maken we gebruik van een webserver die ook een IP-adres heeft. De meeste zijn nog voorzien van een IPv4 adres maar ook webservers met IPv6 zijn beschikbaar. De protocollen werken naast elkaar. Wanneer de server aangepast gaat worden zullen wij verdere instellingen voor je regelen wanneer je domeinnaam in beheer is bij ons. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je gevraagd worden om een wijziging in de DNS door te voeren.

IPv6 hosting en overheidssites

Overheidssites zijn verplicht de websites onder IPv6 bereikbaar te maken. Lees hier meer over op https://www.digitaleoverheid.nl/nieuws/overheden-stap-nu-over-naar-ipv6/. Omdat niet elke webserver hierover beschikt kunnen wij met je meekijken of dit al wel in te stellen is. Beheer jij een overheidssite en moeten jullie over naar IPv6? Neem contact met ons op. Inmiddels hebben wij meerdere klanten hierin kunnen ondersteunen.

En verder?

Dit artikel is IPv6 in een notendop. Natuurlijk is de technische achtergrond uitgebreider en omvat het vele technische onderdelen die te maken hebben met de verbinding met het internet. Als je hier meer over wilt weten, zijn hier een aantal sites met meer informatie.