Terug naar overzicht

Magento 2 kosten? Alle prijzen op een rij! Update maart 2022

09 mrt 2022

Wat kost een Magento webshop?

De investering in een Magento webshop begint ongeveer bij € 10.000,- en kan oplopen tot meer dan € 100.000,-. Dat is het korte antwoord en waarschijnlijk wat je als eerste wilde weten. Maar lees zeker verder, want voor ieder plan om een webshop te laten ontwikkelen hebben we een passende oplossing. Oók voor een beperkter budget. In dit blog leg ik in grote lijnen uit waar de verschillen in kosten zitten, en welke alternatieven er zijn. Met onze handige checklist kun je eenvoudig zelf checken wat jouw nieuwe webshop globaal zou gaan kosten.

Inhoud

In Nederland is Magento een veelgebruikt e-commerce platform. Magento is van Adobe, één van de grootste software-ontwikkelaars in de wereld. Het grote voordeel van Magento ten opzichte van bijvoorbeeld WooCommerce (WordPress plugin) is dat Magento standaard al meer functionaliteiten heeft. Hierdoor heb je minder extensies nodig. Magento is dus een completer pakket dan de meeste e-commerce platformen.

hero magento2 webshop laten maken

Magento Open Source is geheel gratis. De broncode heb je in eigen beheer en je betaalt er niet maandelijks of jaarlijks voor. Je betaalt slechts eenmalig voor de ontwikkeling. Omdat de Magento community wereldwijd groot is, blijft Magento in ontwikkeling en zijn er met regelmaat veiligheidsupdates. Hieronder volgen nog een aantal voordelen en standaard aanwezige functionaliteiten in Magento:

 • Geïntegreerde check-out, betaling en verzendopties
 • 100% zoekmachinevriendelijk (SEO)
 • Cross-selling en up-selling
 • Recent bekeken producten
 • Gerelateerde producten
 • Promotiemogelijkheden (kortingscodes)
 • Shop-in-shop / Multistore: meerdere shops in 1 installatie
 • Duidelijk inzicht verkoopstatistieken
 • Diverse third-party integraties mogelijk (iDeal, Paypal, Mailchimp, Google Shopping, EBay)
 • Extra functionaliteiten verkrijgbaar via de Magento marktplaats

Checklist bereken de prijs van jouw Magento 2 webshop

Om je een beter beeld te geven van wat jouw Magento 2 webshop globaal zou kunnen gaan kosten hier een handige checklist met prijzen:

PrijzenOmschrijving
Eenmalige kosten: Magento pakketten (Bekijk hier de verschillen)
⬜ € 0 Magento Open Source
⬜  € 15.000 (vanaf p. jr) Magento Commerce
   
Eenmalige kosten: Ontwikkeling Magento webshop. Standaard of uitgebreid?
⬜ < € 10.000 Optie 1 - Standaard: Ik wil een webshop met de basisfunctionaliteiten van Magento. O.b.v. het standaard thema Luma.
⬜ > € 20.000 Optie 2 - Uitgebreid: Ik wil een webshop met uitgebreidere functionaliteiten zoals bulkbestellingen, shop-in-shop, extra integraties en koppelingen (zoals met Exact of Google Ads Shopping).
   
Kosten: Denk je gebruik te maken van Extensies? Om er maar een paar te noemen in verschillende prijscategorieën:
€ 0 Mollie Payments
⬜ € 0 Tradetracker
⬜ € 0 DHL Shipping manager
⬜ € 45 (p.m.) Google Shopping Magmodules
⬜ € 0 - € 585 (p.m.)

Sendcloud 
Extensie kosten (gratis)

⬜ € 42 - € 100 eenmalig

⬜ € 50 - > € 670 (p.m.)
(afh. van abonnement) 

Postcode.nl
   
Eenmalige kosten: Wil je een custom (eigen) design?
⬜ < € 500 eenmalig Nee ik maak gebruik van een template (deze kiezen we in overleg)
⬜ < € 5.000 eenmalig Ja, design aangepast o.b.v. het thema Luma
⬜ > € 5.000 eenmalig Ja, een nieuw design o.b.v. van een "schone" Magento installatie
   
Eenmalige kosten: Testen en implementatie
⬜ 10% van de ontwikkeling van de shop Een webshop kan pas live nadat er is getest. De tijd en dus kosten die hiervoor gemaakt worden zitten rond de 10% van de ontwikkeling. Denk aan het testen van de verschillende functies op verschillende apparaten, in verschillende browsers. AIs je nog niet bekend bent met Magento, dan komen hier ook trainingskosten bij.
   
Eenmalige kosten:
Ga je van Magento 1 naar 2?
⬜ > € 10.000 Migratie naar Magento 2 is een grote klus. Het grootste deel van de code is opnieuw geschreven. Dit betekent dat de thema's en modules van Magento 1 niet meer bruikbaar zijn voor Magento 2. Hierdoor komt de migratie van 1 naar 2 vrij dicht in de buurt van de ontwikkeling van een geheel nieuwe webshop. De minimale kosten zijn dus in ieder geval de basiskosten van een standaard Magento omgeving o.b.v. Luma.
   
Kosten per jaar: Onderhoud
10% van de ontwikkeling van de shop Dit varieert per webshop. Een uitgebreidere webshop met meer componenten en koppelingen heeft uiteraard meer onderhoud nodig. Een vuistregel hiervoor is 10% van het bedrag wat de ontwikkeling van de webshop heeft gekost.
   
  Hosting
⬜ € 50 - € 500 (p.m.) Hosting geschikt voor Magento: Magento is een zwaarder webshopsysteem en vereist dus meer servercapaciteit. Per shop bekijken we wat er nodig is. Dit kan shared hosting zijn beginnend bij € 50,- per maand tot dedicated hosting van € 165,- per maand. Voor grootgebruikers met meerdere subshops of resource intensief gebruik is er de mogelijkheid van een eigen VPS met meer capaciteit. Een eigen VPS begint bij € 200,- per maand.
⬜ € 115 - € 195 (p.j.) SSL beveiligingscertificaat: 
Optie 1 - Basis € 115,- per jaar voor een enkele domeinnaam. (bijvoorbeeld: https://www.buro26.nl).
Optie 2 - Wildcard: € 195,- per jaar voor een omeinnaam met onbeperkt aantal gekoppelde subdomeinen. (bijvoorbeeld: https://www.buro26.nl plus https://mijn.buro26.nl/)

 

 
  Doorontwikkeling
 ⬜ > € 180 Dit ligt er helemaal aan wat je er in de toekomst bij wilt hebben. Het is wel zo dat we voor de meeste doorontwikkelingen vaak wel een minimaal aantal uren nodig hebben.

 

 

 

(Alle genoemde prijzen zoals hierboven vernoemd zijn exclusief btw. Alle genoemde prijzen zijn richtlijnen en onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen en tikfouten. Prijzen d.d. maart 2022)

Magento kosten samengevat

Magento is met stip het meest geschikte webshopsysteem voor bedrijven die een professionele en uitgebreide webshop willen. De minimale ontwikkelingskosten van een Magento webshop liggen rond de € 10.000,-. Voor een enigszins complexe webshop betaal je richting de € 20.000,- en voor een zeer grote en uitgebreide webshops gaan de investeringskosten nog ver daarboven.

'Goedkoper' alternatief Magento? Shopware, WooCommerce, Lightspeed of Shopify!

Natuurlijk zijn er ook alternatieven. Mocht je bijvoorbeeld een startende ondernemer zijn en wil je met een lagere investering direct een webshop starten? Dat kan. Denk er wel aan dat deze alternatieven uiteindelijk ook duurder kunnen uitvallen. Vooral bij de alternatieve Open Source platformen WooCommerce en Shopware.

Shopware

Dit Duitse Open Source e-commerce platform bestaat al meer dan 20 jaar. Shopware is in Duitsland al het grootste e-commerce platform en krijgt steeds meer marktaandeel in de rest van Europa. Het heeft standaard veel functionaliteiten en is ontwikkelaarvriendelijk. Daarnaast staat het bedrijf bekend om zijn actieve community en moedigt het aan input te leveren ter verbetering van het platform. Het systeem is flexibel, heeft een modulaire structuur en is snel op te zetten. Hierdoor kan het budget naar andere -welllicht belangrijkere- zaken gaan als vormgeving, koppeling met een ERP systeem of het creeëren van goede content. Kortom; Shopware is zeker een platform om mee te nemen in de beslissing om een webshop te starten.

shopware

Aantal specificaties Shopware

Hierbij kun je dus zelf bepalen op welk niveau je de webshop wilt professionaliseren. 

 • Aanvullende kosten om updates te installeren
 • Open Source. Je bent eigenaar van de shop net zoals bij Magento en WooCommerce.
 • Uitgebreide content management functionaliteit. Met de zogenaamde 'Shopping Worlds' kun jij als verkoper zeer flexibel pagina's opmaken en indelen zonder tussenkomst van technische support. Middels 'drag-and-drop' kun je eenvoudig layouts maken met producten, banners en rijke media.
 • B2B-module inbegrepen
 • Blogsysteem is op te nemen in Shopping Worlds of pagina.
 • Korting- en voucheracties standaard inbegrepen

WordPress met WooCommerce

Waarbij Lightspeed en Shopify gehuurde systemen zijn, is het grote voordeel van WooCommerce dat het 'Open Source' is net als Magento en Shopware: je hebt het systeem in eigen beheer. Groeit je onderneming en wil je de shop verder ontwikkelen met nieuwe functionaliteiten? Dan kan dat makkelijker omdat de code in eigen beheer is. Bij Lightspeed ben je gebonden aan wat Lightspeed biedt aan mogelijkheden en uitbreidingen.

Voor het opzetten is vaak wel wat maatwerk nodig, maar t.o.v. bijvoorbeeld Magento waar weer heel veel maatwerk voor nodig is, is dit minimaal.

woocommerce webshop

Aantal specificaties WooCommerce

 • De WooCommerce plugin zelf is gratis te downloaden. Kosten voor hosting, onderhoud en plugins zijn vanaf € 500,- per jaar.
 • Open source. Je bent eigenaar van je shop.
 • Onbeperkt aantal producten (geschikte hosting is hierbij essentieel!)
 • Geen directe support. Support kun je beter via het bureau laten lopen dat de shop ontwikkelt.
 • Wereldwijde community, ruim 400 extenties beschikbaar (betaalmethodes, verzending, product rating etc.)

Lightspeed

Begonnen als de SEOshop en overgenomen door Lightspeed. Ze hebben meer dan 50.000 klanten en jaarlijks 12 miljoen euro aan transacties. Lightspeed is een zeer gebruiksvriendelijk CMS en snel op te starten. Omdat de opties voor inrichting kant en klaar worden aangeboden, (closed source) is er weinig technische kennis vereist en kun je relatief snel aan de slag. Je neemt Lightspeed af in abonnementvorm en hebt het systeem dus niet in eigen beheer. Zie het als een soort leaseconstructie. 

lightspeed webshop

Aantal specificaties Lightspeed

 • Vanaf € 49,- per maand
 • Voor een betaald thema betaal je ook maandelijks extra
 • Closed source. Abonnementsvorm. Je bent geen eigenaar van de shop.
 • Gericht op de Nederlandse markt
 • Maximaal 250 producten (basispakket)
 • Verkopen in 1 land (basispakket)
 • Goede support via telefoon, livechat of e-mail (afhankelijk van je pakket)
 • Meerdere betaal- en verzendopties mogelijk (iDeal, PostNL of DHL)

Shopify

Shopify is net als Lightspeed een gehuurd systeem. Je hebt de code zelf niet in handen. Wat bij Magento, Shopware en WooCommerce dus wel het geval is. Shopify is gestart in 2006 en misschien wel de meestgebruikte software voor hosted webshops wereldwijd. Shopify heeft ruim 3 miljoen webshops online in 175 landen en wereldwijd 62 miljoen kopers (Bron: Genus AI, januari 2022). Een breed gedragen systeem dus.

shopify webshop

Aantal specificaties Shopify

 • € 25,- per maand ongeveer ($29,00).
 • Je betaalt met het goedkoopste pakket 2% van je opbrengsten.
 • Een betaald thema schaf je eenmalig aan, daarna geen maandelijkse kosten.
 • Closed source. Abonnementsvorm. Je bent geen eigenaar van de shop.
 • Aantal producten is onbeperkt.
 • Geen Nederlandse support in tegenstelling tot Lightspeed. Wel bereikbaar via telefoon, chat of e-mail.
 • Meerdere betaal- en verzendopties mogelijk (iDeal, PostNL of DHL)

Webshop laten maken?

Ben je van plan een webshop te laten maken? Schakel onze kennis en expertise in. We gaan graag met je in gesprek. We bekijken eerst de huidige situatie en denken strategisch mee hoe we jóuw webshop het beste kunnen opzetten en welk platform voor jouw situatie het meest geschikt is. Je kunt ons altijd vrijblijvend bellen op 0183 401249 of mailen naar jostein@buro26.nl. Je kunt ons ook appen!