Terug naar overzicht

Nieuwe website, waar hebben ze het over?

02 sept 2016

Lastige termen

Wanneer je bezig bent met een nieuwe website voor je bedrijf of verantwoordelijk bent voor het bijhouden van de huidige komen er regelmatig allerlei termen voorbij die niet voor iedereen bekend zijn. Bij websiteontwikkeling gaan de ontwikkelingen zo snel dat sommige termen maar een korte periode gangbaar zijn om vervolgens ingehaald te worden door te tijd.

Begrijpelijke taal

Van je internetbureau mag je verwachten dat in begrijpelijke taal uitgelegd wordt wat we doen en vooral waarom en wat je eraan hebt. In ons enthousiasme willen er echter weleens termen voorbijkomen die niet bij iedereen bekend zijn. Ik zal er aantal toelichten voor wie het interesseert. Zo niet, dan laat je ons gewoon aan de slag gaan om een mooi resultaat te behalen ;-)

Termen

HTML en CSS

HTML geeft structuur aan de inhoud van webpagina’s. Je geeft bijv. aan wat een titel is of een linkje. De CSS-code zorgt voor de grafische weergave daarvan.

JavaScript / jQuery

JavaScript zorgt voor gedrag aan de pagina’s zoals animatie. jQuery is een gestandaardiseerde verzameling van een groot aantal van deze technieken.

Responsive design en Bootstrap

Wanneer een website een passende indeling laat zien op schermen van verschillende breedtes wordt dat responsive genoemd. Bootstrap is een veelgebruikt framework, verzameling technieken, waarmee dat kan.

Interaction design

Het bepalen van een ideale schermindeling voor gebruikers. Je bepaalt wat voor elementen en waar je ze plaatst om tot een optimale gebruikerservaring te komen.

CMS

Afkorting voor Content Management System. Het beheersysteem waarmee je de website inhoudelijk kunt aanpassen.

SSL

Een techniek om informatie tussen een website en je computer beveiligd te versturen. Websites die hier gebruik van maken herken je aan het gebruik van https://

Cache

Een techniek van je browser om websitebestanden op je eigen computer op te slaan ipv ze van het internet op te halen. Hiermee wordt een website sneller getoond. Het kan voorkomen dat je naar een oude versie kijkt. Met Ctrl + F5 dwing je de browser om ze toch op te halen van het internet.

Call to action

Je websitebezoeker overtuigen om een actie uit gaan voeren zoals het doen van een aanvraag voor contact.

Pixels en vectoren

Foto’s zijn opgebouwd met kleine puntjes (pixels) die gezamenlijk het beeld vormen. Vectoren zijn lijnen van X naar Y die berekend worden. Ze zijn te vergroten zonder kwaliteitsverlies. Logo’s worden als vector (EPS) bestand opgemaakt.

DNS

In een DNS worden instellingen voor een domeinnaam vastgelegd. Een soort adreslijst waarin staat wat er moet gebeuren als je bijv. www.buro26.nl invoert.

SIDN

De naam van de stichting waar .nl domeinnamen worden geregistreerd. Hier kun je ook controleren of een naam nog beschikbaar is (www.sidn.nl)

Front-end / back-end

Het zichtbare gedeelte in de browser wordt front-end genoemd. De achterliggende code en het systeem wat alles laat werken de back-end.

Open Source

Je spreekt over Open Source wanneer de broncode van software is vrijgegeven zodat ontwikkelaars -wereldwijd- gezamenlijk het product verder ontwikkelen zonder dat een commerciële partij eigenaar is.

SEO en SEA

De eerste gaat over het optimaliseren van je website om goed gevonden te worden. De tweede over adverteren bij de zoekresultaten bij een zoekmachine (Google).

SEF urls

Een leesbare url die iets zegt over de inhoud van een pagina. Bijv. www.buro26.nl/webontwikkeling ipv www.buro26.nl/index.php?option=com_content&Itemid=113&id=8&lang=nl&view=category