Terug naar overzicht

Online magazines: van bladerbare pdf’s tot responsive HTML

06 dec 2012

Online magazines verschijnen tegenwoordig in allerlei soorten en maten: van bladerbare pdf’s en native apps tot responsive HTML-oplossingen. Niet alleen voor desktop, maar ook voor tablets en zelfs smartphones. Welke manier is nu het beste? En hoe geef je dit vorm?

Bladerbare pdf

De bladerbare PDF wordt vaak gebruikt vanwege het gemak: weinig ontwikkelingskosten, snel te realiseren en je kunt een printversie in 1x omzetten. Qua gebruiksvriendelijkheid is het echter geen goede oplossing. Grote lappen tekst zorgen voor een slechte leeservaring en het in- en uitzoomen of de bladerfunctie werken niet fijn.

Apps

Wanneer magazines speciaal gemaakt worden voor tablets, zal de gebruiksvriendelijkheid al een stuk hoger zijn. Er is een grote kans dat bezoekers het magazine zullen lezen. Het nadeel is dat de ontwikkelingskosten hoog zijn en dat het magazine afhankelijk is van het type device.

HTML-magazines

Naast apps zijn er ook magazines die dezelfde technieken gebruiken als 'normale' websites. Het is eenvoudiger te maken dan een app. Daarnaast is het naast een tablet ook te bekijken op andere apparaten. Het toevoegen van animaties of interactieve elementen is ook een groot voordeel, al zal dit niet op ieder type device goed werken.

'One page' website

De naam zegt het al: een magazine op één grote, lange pagina. Je hoeft niet meer te klikken of te bladeren, gewoon naar beneden (of naar de zijkant) scrollen is voldoende. Het nadeel hiervan is, dat de laadtijd hoog kan zijn. Het aantal artikelen moet dus beperkt blijven.

Responsive magazine

Tot slot zijn er nog responsive magazines, welke volledig schaabaar zijn en dus voor ieder type apparaat gebruikt kan worden. Het heeft relatief hoge ontwikkelingskosten, maar het werkt wel goed op elk device.

Meer weten over de do en don't in magazines? Lees het artikel op: www.frankwatching.com/archive/2012/11/19/online-magazines-7-belangrijke-dos-en-donts