Terug naar overzicht

Verlaag het bouncepercentage van je website

19 sept 2013

Wat houdt een bouncepercentage in?

Het bouncepercentage is het percentage bezoeken waarbij bezoekers slechts één pagina bekijken (de instappagina) en de website vervolgens wegklikken. Dit percentage wordt berekend op basis van het totale bezoek in verhouding tot bezoekers die na instappen de site verlaten.

Wat kun je doen aan een hoog bouncepercentage?

Een hoog bouncepercentage hoeft niet per definitie slecht te zijn. Op bijvoorbeeld de contactpagina is een hoog bouncepercentage goed verklaarbaar. Wanneer een bezoeker via Google bijvoorbeeld zoekt op 'telefoonnummer bedrijf x' is de kans groot dat de contactpagina bezocht wordt om daarna weer weg te klikken. Bekijk dus per website of pagina of een hoog bouncepercentage logisch te verklaren is.

1. Bepaal je doel en zorg voor duidelijke call-to-actions

Maak per pagina het ‘doel’ ervan duidelijk (informeren, leadgeneratie, verkopen) en laat gebruikers weten waar ze aan toe zijn. Het advies is om per pagina één doel te hanteren en deze extreem duidelijk te maken.

2. Verlaag de laadtijd van je website: elke seconde telt

Laad je website langer dan 4 seconden? Vergeet het dan maar met je bouncepercentage! Althans, volgens een recent onderzoek van Kissmetrics. Zij onderzochten dat het bouncepercentage met maar liefst 25% toeneemt als een website langer laadt dan 4 seconden.

3. Optimaliseer je website voor mobile devices

Zorg ervoor dat je website op ieder (mobile) device optimaal weergeven wordt, bijvoorbeeld met een responsive design template. Hierdoor blijft, ongeacht het apparaat, alle informatie behouden. Alleen de indeling verschilt per device.

4. Maak slim gebruik van de 404-pagina

Probeer op een 404-pagina een bepaalde mate van service te verlenen, waardoor je de bezoeker zo goed mogelijk probeert verder te helpen met waar hij of zij naar op zoek was. Implementeer bijvoorbeeld een zoekbalk op deze pagina, waarin een bezoeker opnieuw een poging kan doen om te zoeken. Of verwijs naar populaire pagina's van je website.

Meer tips? Lees dan het artikel www.frankwatching.com/verlaag-je-bouncepercentage-in-tien-stappen