Wat is het AIDA-model?

Het AIDA-model is een marketingmodel dat bestaat uit vier stappen. Dit model is bedoeld om voor reclame uittingen, maar is ook toe te passen op bijvoorbeeld websites. AIDA staat voor Attention, Interest, Desire en Action. Het is een stapsgewijs model die in specifieke volgorde moet worden doorlopen.

aida-model.png

Attention

Als eerste moet de aandacht worden getrokken. Het primaire doel hiervan is om de aandacht te trekken. Dit kan door een opvallende titel met een opvallend font en kleur. Je wilt hiermee potentiële klanten overtuigen van jouw product of dienst. Wees hierin creatief. Stel een vraag waar mensen overna gaan denken of geef een actie die ook echt aantrekkelijk is. Denk hierbij aan een korting "50% korting" of geef een schaarste aan: "Nog 500 stuks beschikbaar". Maak het vooral relevant en specifiek. Met alleen "Hoge kortingen" kom je er niet.

Interest

Interesse of belangstelling is de tweede stap die je gaat maken. Hierbij worden de positieve punten van je product of dienst genoemd. Dit werkt vaak goed met een vraag zoals: "Minder kosten maken met...?" of "Zoek jij een specialist op het gebied van...? "

Desire

De derde stap is desire oftewel verlangen. Hierin word interesse omgezet naar verlangen door overtuigende woorden. Vertel jouw onderscheidend vermogen of in het Engels Unique Selling Points (USP's). Je hebt de interesse al, maar nu moet je de potentiële klant over de streep trekken. Wat maakt jouw product of dienst zo sterk?

Action

Als laatste is de stap action of actie in het Nederlands bedoeld om de klant over te halen. Uit onderzoek blijkt dat teksten als "Koop nu product x" , "Neem contact op met" of "Vraag vrijblijvend om een offerte"zorgen voor een hogere conversie. Je kan natuurlijk niets afdwingen, maar de juiste Call-To-Action (CTA) is essentiëel.