Responsive design

Responsive design is een term die je al snel tegen komt wanneer je je gaat verdiepen in een nieuwe website. Maar wat is dit nu eigenlijk? Het is de term die gebruikt wordt voor een website die zich aanpast naar de beschikbare breedte van je scherm.  Je kan daardoor een andere indeling krijgen op je smartphone dan op je tablet of computer.

Wanneer er bijv. geen ruimte is om 4 kolommen naast elkaar te tonen worden er maar 2 getoond. Ook teksten kunnen in een aangepaste lettergrootte getoond worden. Elementen kun je verbergen of juist tonen op een bepaalde breedte.  Het doel is om de gebruikersvriendelijkheid te vergroten voor de verschillende manieren waarop je een website kunt bekijken.

responsive-design

Hoe werkt responsive design?

Wij maken gebruik van een standaard framework om de responsive design techniek in te zetten. Dit framework is Bootstrap en is ontwikkeld door ontwikkelaars van Twitter.  Er wordt gewerkt met 4 formaten: mobile, tablet en 2 voor de desktop computer. We beginnen met het maken van een goed interactie model. Daarna worden deze in vormgeving uitgewerkt om vervolgens technisch ontwikkeld te worden. We kunnen Bootstrap in combinatie met een CMS (website beheersysteem) inzetten. Dit hebben we al gedaan voor Joomla, Wordpress en responsive design voor SharePoint 2013.

Voordelen

Een website die gebruiksvriendelijk werkt. Niet meer zoomen om informatie te kunnen lezen of op te kleine linkjes moeten klikken. Altijd een prettig leesbare website met een makkelijke navigatie.

Nadelen

Er is meer tijd nodig om een responsive website te ontwikkelen. Zowel voor het grafisch ontwerp als de technische ontwikkeling. Ook de laadtijd van de website kan toenemen.