Bootstrap 3

Wat is Bootstrap?

Bootstrap is een gratis open source framework waarmee je makkelijker websites kunt ontwikkelen. Het is een verzameling hulpmiddelen. Het bevat standaarden voor HTML en CSS. Daarmee kun je lettertypes, formulieren, buttons, navigatie en andere interface elementen sneller stylen. Ook kent het, als misschien wel de belangrijkste functie, een grid waarmee de lay-out van je website responsive te maken is. Daarnaast bevat Bootstrap een heel aantal jQuery plugins om bijvoorbeeld dropdown menu’s te maken.

responsive skipov

Scholengemeenschap Skipov

Voordelen van Bootstrap

  1. Sneller ontwikkelen
  2. Veel standaard elmenten, deze zijn met een override aan te passen naar eigen voorkeur
  3. Responsive layouts zijn standaard door gebruik van een slim grid
  4. Werkt goed samen met andere standaarden zoals jQuery, LESS etc.
  5. Open Source, met een grote gebruikersgroep
  6. Ondersteuning voor moderne en iets oudere browsers

Nadelen van Bootstrap

  1. Het gevaar bestaat dat websites teveel op elkaar gaan lijken omdat ze dezelfde standaard elementen gebruiken. Laat in dat geval de creativiteit van onze vormgever hierop los ;-)
  2. Wat zwaar om te laden. Er is veel mogelijk wat niet in elke website nodig is. Je kunt dit wel aanpassen door je eigen set aan Bootstrap functies samen te stellen.
  3. Je moet leren om met Bootstrap te ontwikkelen. Net zoals elk framework heeft een het leercurve waar je even doorheen moet als ontwikkelaar.

Ontwikkeld door Twitter

In 2011 is Bootstrap uitgebracht als framework door de mensen van Twitter. Sindsdien is het flink ontwikkeld. Momenteel werken we met Bootstrap 3. Zelf zeggen ze: "Bootstrap is the most popular HTML, CSS, and JS framework for developing responsive, mobile first projects on the web."

Lees meer over het Bootstrap framework op getbootstrap.com

Alternatieven voor Bootstrap

Uiteraard is Bootstrap niet het enige framework wat je zou kunnen gebruiken. De verschillen zitten in beschikbare functionaliteit, laadsnelheid, gebruiksgemak, populariteit en persoonlijke voorkeur van de ontwikkelaar.

Buro26 demo van Bootstrap grid

Speciaal voor vormgevers waar we mee samenwerken hebben we het grid van Bootstrap gebruikt om de breedtes in pixels inzichtelijk te maken. Ook kun je het gedrag van blokken in verschillende responsive kolommen bekijken.

http://demo.buro26.nl/bootstrap/